Vincent de Boer & De Strakke HandVincent de Boer & De Strakke Hand

Vincent de Boer &
De Strakke Hand
(2022)

Kunstenaar Vincent de Boer (1988) maakt begin september 2022 de hoogste muurschildering van Utrecht. De veertig meter hoge gevel aan de Lamérislaan kreeg een schildering van 500m2. De Boer; “Ik wil iets maken wat de fantasie van de voorbijgangers activeert.” In totaal 7 dagen hing De Boer aan een soort steiger langs de gevel van het hoge flatgebouw; “We werkten als een soort menselijke printer van boven naar beneden. Dankzij het mooie weer en goede voorbereiding ging het veel sneller dan verwacht.” De muur is gerealiseerd dankzij de steun van Gemeente Utrecht, Mondriaan Fonds en a.s.r. real estate.

Lamérislaan, Overvecht

Vincent de Boer schildertVincent de Boer schildert
Vincent de Boer schildertVincent de Boer schildert
Vincent de Boer schildertVincent de Boer schildert
Vincent de Boer schildertVincent de Boer schildert

De flat

De hoge Lamérisflat is goed zichtbaar vanaf de Eykmanlaan, een doorgaande weg tussen de Utrechtse wijken Tuindorp en Overvecht. Vincent de Boer woont ook in deze buurt en fietste al vele jaren langs de flat. Ondanks zijn hoogtevrees wilde hij graag op deze muur een schildering realiseren. Om de buurtbewoners wat meer te vertellen over zijn manier van werken, maakten we eerst een video. https://www.youtube.com/watch?v=o-IfVTaIBWo Op een buurt BBQ presenteerde Vincent en Initiatiefnemer Marije Lieuwens van City Canvas welke beeldtaal ze op de muur wilde realiseren. Marije; “Na het zien van de video waren de meeste bewoners meteen overtuigd. Vincent kan ook goed over zijn werk praten en dat helpt enorm als je met buurtbewoners spreekt. Veel mensen zien allemaal iets anders in het abstracte patroon op de gevel.

Over de kunstenaar

Vincent is de afgelopen jaren internationaal bekend geworden door zijn schilderwerk dat voortkomt uit de typografie en kalligrafie; het ambacht om met penseel letters te maken. In de zoektocht naar de perfecte penseelstreek heeft Vincent een eigen schildertechniek ontwikkeld. De laatste jaren werkt hij veel met een speciaal ontwikkelde tekenmachine. Hierin maakt hij met horizontale penseelstreken patronen op lange stroken papier. De afbeeldingen zijn abstract, maar toch zien veel mensen er ‘iets’ in zoals gepixelde boomwortels, insecten of symbolen. Zijn werk op de Lamérisflat is een reactie op de strakke inrichting van de publieke ruimte: “Alles in de stad is rechtlijnig en efficiënt georganiseerd. Onze samenleving lijkt te denken als een machine: druk op dit knopje, dan krijg je dat. In mijn optiek ontbreekt het in onze publieke ruimte aan ruimte voor fantasie, verhalen, aandacht, organische vormen en nuance.”

Nieuwe schildertechniek

Het was een technische uitdaging om de werkwijze van Vincent in het atelier in het groot uit te voeren. Vincent wilde diepte creëeren in de schildering door op verschillende manieren druk op de kwasten uit te oefenen. Soms heel hard te drukken en soms juist heel zacht. Vincent de Boer; “We hebben voor het schilderen van het ontwerp speciale kwasten gemaakt zodat ik in één beweging een horizontale baan kon schilderen. Ik ben blij dat dit gelukt is. Ik hoop dat wijkbewoners straks na jaren kijken steeds weer iets nieuws kunnen ontdekken in deze afbeelding.”

Teamwork op 40 meter hoog

Speciaal voor dit project werd er aan de flat een hangbrug bevestigd die aan stalen kabels langs het gebouw hing. Vincent de Boer werd bij het realiseren van het kunstwerk bijgestaan door de experts van De Strakke Hand. Dit van origine Utrechtse collectief is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot toonaangevend bedrijf in Nederland op het gebied van grootschalige muurschilderingen met levensgrote reproducties van o.a. Caravaggio, Pyke Koch, Saenredam en schilderingen van beroemde Utrechtse wetenschappers. Michiel Meulemans van De Strakke Hand: “We zijn al jaren bekend met het werk van Vincent de Boer. Om in zijn herkenbare stijl te schilderen op een dermate groot formaat was een mooie uitdaging voor ons team. Ondanks dat we al meerdere hoge flatgebouwen in Nederland hebben gedaan is dit ons hoogste project tot nu toe. We zijn er trots op om deze schildering samen met Vincent de Boer konden realiseren, in de stad waar het voor ons allemaal begon.”

Kleurrijk cadeau voor de stad

De muurschildering op de Lamérisflat in Tuindorp wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht, het Mondriaan Fonds, verzekeraar a.s.r. en het a.s.r. woningfonds. Robbert van Dijk, fondsdirecteur a.s.r. woningfonds: “We leveren als woningfonds graag een positieve bijdrage aan de leefomgeving rondom onze woningen. We zien het kunstwerk op onze flat als toegevoegde waarde voor de buurt en kijken uit naar het eindresultaat.”