Samira CharroudSamira Charroud

Samira Charroud
Untitled
(2022)

De jonge Utrechtse kunstenaar Samira Charroud (1994) maakte deze kleurrijke muurschildering op de kopgevel van een flat aan de Columbuslaan in Kanaleneiland. De schildering is een onderdeel van het project City Canvas waar kunstenaars met Utrechtse roots diverse muurschilderingen maken in verschillende wijken. Van het centrum tot Leidsche Rijn veranderen kunstenaars lege muren in kleurrijke visitekaartjes van de stad.

Columbuslaan 255, Kanaleneiland

Samira Charroud schildertSamira Charroud schildert
Samira Charroud schildertSamira Charroud schildert
Samira Charroud schildertSamira Charroud schildert
Samira Charroud schildertSamira Charroud schildert

Over de kunstenaar

Samira Charroud studeerde af aan de HKU en werkt nu als illustrator en vormgever, maar ze maakt ook tapijten. Ze heeft zowel Nederlandse als Marokkaanse roots. Voor dit ontwerp heeft ze zich laten inspireren door de vleermuizenkasten op de muur. Deze herinnerden haar aan haar jeugd: “Als we bij mijn oma in Marokko op bezoek waren dan keken we bij zonsondergang vaak hoe de vleermuizen uitvlogen. Daarom heb ik die afgebeeld. Ik wilde iets kleurrijks maken, zodat de schildering in de winter de wijk voorziet van lekker veel vrolijke kleuren.”

Ecologie

De vleermuizen mochten geen last hebben van het schilderen, daarom is er een ecoloog betrokken die een ecologisch plan heeft gemaakt om de beesten niet te verstoren. De muur is ter beschikking gesteld door Portaal. De muurschildering blijft minimaal 5 jaar staan.

City Canvas: Kleurrijk cadeau voor de stad

De muurschilderingen die in het kader van City Canvas worden gemaakt, zijn allemaal in andere stijlen en tonen hoe divers Utrecht is. De kunstwerken in de openbare ruimte accenturen het feest van Utrecht 900 en laten een duurzame herinnering achter van deze bijzondere verjaardag van de Domstad. Het project City Canvas wil muurschilderingen maken op plekken die wat extra kleur kunnen gebruiken. Initiatiefnemer Marije Lieuwens: “In de zomer zijn veel Utrechtse wijken heel erg groen, maar in de winter zijn veel wijken grauw en is het vooral veel baksteen. Het is ons doel is om kleurrijke werken van hoog niveau te realiseren die een wijk opvrolijken. De kunstenaars ontwerpen iets specifieks voor die locatie. Helemaal mooi als mensen straks even omfietsen om bepaalde muurschilderingen te zien.”